Schoolgarden
Projekt Schoolgarden realizowany jest przez Fundację Regionalne Centrum Kompetencji w ramach programu Erasmus+ Akcja 2 Partnerstwa strategiczne na rzecz kształcenia i szkolenia zawodowego.
Projekt Schoolgarden zostanie zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.
Celem głównym projektu jest umożliwienie dostępu do praktycznych rozwiązań wykorzystania diet planetarnych w gastronomii.
Cel główny zostanie zrealizowany, gdy osiągniemy następujące cele szczegółowe:
– nabycie wiedzy poprzez przygotowaną diagnozę i odpowiadające jej szkolenie związane z wykorzystaniem produktów i
roślin z przyszkolnych ogródków w daniach kuchni planetarnej,
– poznanie wymagań i rozwiązań kuchni planetarnej w gastronomii,
– poznanie metod i form zakładania i prowadzenia przyszkolnych ogródków,
– wymiana doświadczeń oraz transfer wiedzy z zakresu diety roślinnej w polskich, łotewskich i litewskich realiach na poziomie szkoły,
– opracowywanie nowych podejść w celu poprawy kompetencji nauczycieli i wyposażenia ich w nowe kompetencje i umiejętności związane z kuchnią dietetyczną opartą na diecie planetarnej,
– wspieranie profesjonalnego rozwoju kadry nauczycielskiej, naukowej i przedsiębiorstw,
– zwiększanie możliwości, atrakcyjności i wymiaru międzynarodowego organizacji biorących udział w projekcie pracy.
Wyniki i rezultaty projektu:
1. Stworzenie raportu będącego zbiorem trzech analiz (PL, LT, LV) zawierającego badania, diagnozę i analizę porównawczą w branży gastronomicznej, uwzględniającą praktyki związane ze stosowaniem diet planetarnych wynikających ze zmian klimatycznych.
2. Realizacja szkolenia oraz implementację jego efektów do praktyki szkolnej z zakresu wykorzystania dań i produktów diety planetarnej powstałych z produktów ekologicznych w przyszkolnych szklarniach i ogródkach owocowo- warzywnych.
– przygotowanie pilotażowego programu szkoleniowego,
– realizacja kursu pilotażowego,
– wdrożenia i implementacja efektów kursu do programu szkół oraz praktyki w firmach.
3. Przygotowanie przewodnika ujmującego wyniki z wdrożenia szkoleń, wyników testowania efektów szkolenia, przepisy dań powstałych z produktów z przyszkolnych zielników i ogródków owocowo- warzywnych, rekomendacje dla nauczycieli i praktyków.
Partnerstwo stworzone w ramach projektu:
– Fundacja Regionalne Centrum Kompetencji – Lider PL
– Rēzeknes tehnikums – Partner LV
– Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centras – Partner LT
Okres realizacji projektu: 01.11.2024r. – 30.10.2026r.
_____________________________________________________________________________
Pomysł powstał w ramach projektu Schoolgarden zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.
Zawarte na stronie projektu Schoolgarden publikacje odzwierciedlają jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za jej zawartość merytoryczną.